^Vissza a lap tetejére
Elérhetőségem:
Telefon: +36 (30) 234-8506
E-mail: czegenyi@t-email.hu

Czégényi Margit pszichológus

okleveles pszichológus, klinikai szakpszichológus
párterapeuta, családterapeuta
hipnoterapeuta

 • 1 Módszereim

  Mitől függ a pszichoterápia eredményessége? - megfelelő képzettségű szakember - vágy a gyógyulásra/változásra, és abban való hit - nyitottság, őszinteség - együttműködés - kitartás
  Bővebben...
 • 2 Érdekes témák

  Kövesse a hónap aktuális témáját, és írja meg a hozzá kapcsolódó véleményét és tapasztalatait interaktív rovatunkban!
  Bővebben...
 • 3 Elérhetőségem

  Telefon: + 36 (30) 234 8506 E-mail: czegenyi@t-email.hu Rendelési hely: Budapest, VI. kerület, Délibáb u. 10. Bejelentkezés: telefonos időpont-egyeztetés alapján, 9-20 óra között. Ha éppen terápiát tartok, néma üzemmódba helyezem a telefont, ez esetben nyugodtan hívjon többször!
  Bővebben...
 • 4 Könyvajánló

  Ajánlom szíves figyelmébe a következő olvasmányos és egyben szakmailag megalapozott könyveket, amelyek segítségére lehetnek az önismerete és az általános emberismerete gazdagításában!
  Bővebben...
 • 5 Cikkeim, interjúim

  Az utóbbi évek sajtó- és televíziós anyagából néhány kiemelt interjú-közreműködésem
  Bővebben...

Illusztráció: a Változó szerelem című filmbőlVan egy fiú/lány, aki nagyon tetszik. Lehet, hogy már belé is szerettél. Szinte másra sem tudsz gondolni, csak Rá! De van egy kis gond: ő nem mutat sok érdeklődést irántad. Talán azt sem tudja, hogy létezel. Mi a teendő ilyenkor?

Nézzünk meg két változatot:


1. Még nem ismer, vagy nem tudja, hogy vonzódsz hozzá.

Ebben az esetben valahogy be kell kerülnöd a látómezejébe, hogy egyáltalán tudomást szerezzen rólad. Szerencsés esetben egyből észrevesz, és átütő sikert aratsz nála, amit abból láthatsz, hogy alaposan szemre vesz, végigmér tetőtől-talpig, hosszasan a szemedbe néz, esetleg megfordul utánad. Erre a frenetikus hatásra elég ritkán kerül sor, de előfordulhat. Gyakoribb, hogy egy rövid pillantást vet Rád, aztán folytatja, amit addig tett. Ha már többször összefutottatok, akkor folyamatában láthatod a reakcióját. Ha egyre gyakoribbak a szemezések, mosolyok, akkor jó úton haladtok. De mi van, ha már tízszer elsétáltál mellette, és még mindig nem vett észre? Sajnos azzal a lehetőséggel is számolnod kell, hogy nem vagy az esete. Ez mindig lesújtó érzés, de ezzel is kalkulálnunk kell.

 

2. Ha már sejted, esetleg biztosan tudod, hogy nem tetszel neki, de szeretnéd magadba bolondítani.

Nehéz beletörődni, hogyha nem talál viszonzásra a vonzalmunk. Valami hajt belülről, hogy változtass a helyzeten. A nehézség ott kezdődik, hogy Rajta kellene változtatni, hisz részedről megvan a vonzódás. Ez olyan, mintha Neki tűznél ki célt, anélkül, hogy tudna róla.

Indulj ki magadból! Tételezzük fel, hogy van egy fiú/lány, aki neked nem tetszik, de látod rajta, hogy ő vonzódik hozzád, próbál közeledni. Látod, hogy bedobja magát, lépten-nyomon belebotlasz, mert folyton úgy irányítja az útját, hogy az keresztezze a tiédet. A közeledben feltűnően hangosan beszél, hogy biztosan meghalld, igaz, néha zavarában fura dolgokat mond.

Kérdés:

Vajon jobban fog neked tetszeni ezek után? Levett a lábadról? A túlbuzgósága pótolja-e a vonzerőt? Kivált-e belőled olyan kémiai reakciót, amitől ellenállhatatlannak kezded érezni? Vagy inkább zavarónak, tolakodónak tartod?

Ehhez tudnunk kell, hogy kétféle módon jöhet létre vonzalom. Az egyik a „szerelem első-második-harmadik látásra” típusú érzés, ami egy-kettőre lehengerel. Erre vágyunk a leginkább.

Viszont olyan is van, amikor több idő kell ahhoz, hogy eldöntsük, szeretnénk-e közelebbi kapcsolatba kerülni valakivel. Ilyenkor több találkozásra és közös élményekre van szükségünk, hogy letisztuljanak az érzéseink. Ha Ő hezitál, azzal árthatunk a legtöbbet, ha sürgetjük, nyomást gyakorlunk rá, hogy döntsön! Ezt ne tegyük! Ha külső nyomásra és nem belső meggyőződésből születik a döntése, akkor nem lesz hosszú életű a kapcsolat. A türelmetlenség nem hat túl romantikusan, inkább elijeszti az illetőt.

Tipp!

Teremts lehetőséget, hogy megismerjétek egymást különféle helyzetekben, de ne sürgesd, ne gyakorolj rá nyomást! Inkább fejlődjön ki lassabban a kapcsolat, mint tönkremenjen, mielőtt kialakulhatna! 

Ha azt tapasztalod, hogy mindezek ellenére sem érdeklődik jobban irántad, akkor azt is tudomásul kell venned, hogy nem gyakorolhatsz mindenkire egyforma hatást. Van, akinek tetszel, van, akinek nem, de ha magadba nézel, ezzel Te is így vagy! Még a legnagyobb sztárok is megosztják a közvéleményt, nem mindenkinek tetszenek egyformán! Ezért ne haragudj rá, inkább fogadd el, és evezz más vizekre!

Minden ismerkedés fontos tapasztalást jelent, akár sikeres, akár nem. Ha túl sokszor mellényúlsz az ismerkedésnél, gondolkodj el rajta, hogy mit tanulhatnál az eddigi tapasztalataidból? Ha például túl rámenős vagy, vegyél vissza a tempóból és a nyomulásból; ha túl passzív/félénk vagy, nyiss egy kicsit, próbálj ki új viselkedésmódokat is. A gyakorlás itt is sokat segít!

 

>>Vissza a Tini-rovathoz