^Vissza a lap tetejére
Elérhetőségem:
Telefon: +36 (30) 234-8506
E-mail: czegenyi@t-email.hu

Czégényi Margit pszichológus

okleveles pszichológus, klinikai szakpszichológus
párterapeuta, családterapeuta
hipnoterapeuta

 • 1 Módszereim

  Mitől függ a pszichoterápia eredményessége? - megfelelő képzettségű szakember - vágy a gyógyulásra/változásra, és abban való hit - nyitottság, őszinteség - együttműködés - kitartás
  Bővebben...
 • 2 Érdekes témák

  Kövesse a hónap aktuális témáját, és írja meg a hozzá kapcsolódó véleményét és tapasztalatait interaktív rovatunkban!
  Bővebben...
 • 3 Elérhetőségem

  Telefon: + 36 (30) 234 8506 E-mail: czegenyi@t-email.hu Rendelési hely: Budapest, VI. kerület, Délibáb u. 10. Bejelentkezés: telefonos időpont-egyeztetés alapján, 9-20 óra között. Ha éppen terápiát tartok, néma üzemmódba helyezem a telefont, ez esetben nyugodtan hívjon többször!
  Bővebben...
 • 4 Könyvajánló

  Ajánlom szíves figyelmébe a következő olvasmányos és egyben szakmailag megalapozott könyveket, amelyek segítségére lehetnek az önismerete és az általános emberismerete gazdagításában!
  Bővebben...
 • 5 Cikkeim, interjúim

  Az utóbbi évek sajtó- és televíziós anyagából néhány kiemelt interjú-közreműködésem
  Bővebben...
Az első pszichológiai foglalkozás mindig a probléma feltérképezését szolgálja, és annak eldöntését, hogy milyen terápiát alkalmazzunk.

Konzultáció, tanácsadás:
1-5 foglalkozás, mely alatt egy aktuális kérdésre irányul a beszélgetés.

Párterápia és családterápia:
Párterápiaamennyiben még nin-csenek gyermekek, vagy a probléma jellegéből fakadóan a gyermekek nem érin-tettek, elég, ha a párral keressük a megoldásokat. Viszont, ha a család többi tagja is részese a kialakult helyzetnek, érdemes mindenkinek eljönnie a foglalkozá-sokra, a terápia gördü-lékenysége és sikeressége érdekében.

Egyéni beszélgetésterápia:
főleg verbálisan, a betegség/probléma megbeszélésén, megértésén, elemzésén alapuló módszer. Lényege a tudatosítás: minél inkább átlátjuk és megértjük a lelki működési mechanizmusainkat, annál inkább képesek vagyunk változtatni rajtuk. Így, hasonló élethelyzetbe kerülve kivédhetjük a beidegződött automatikus reagálásainkat, és képessé válunk új, hatékonyabb módon viselkedni.
Egyéni beszélgetés terápia

 

Relaxáció:
célja a testi-lelki harmónia kialakítása ellazult állapotban. Kiválóan alkalmas a szorongó kliensek stressz-mentesítésére. Nagyon jól kiegészíti a beszélgetésterápiát, ugyanakkor önálló módszerként is megállja a helyét.
RelaxációHipnoterápia:

a hipnózis klinikai (pszichoterápiás) alkalmazását jelenti, a gyógyulás érdekében. Megváltozott tudatállapotban, a tudatalatti én-részekkel dolgozunk, ami segíti a problémák gyökereinek megismerését, megértését és feldolgozását. Mindig a páciens beleegyezésével, egyeztetés után történik. Az első hipnózis-foglalkozás előtt részletesen megbeszéljük a hozzá kötődő elvárásokat, reményeket, félelmeket, esetleges hiedelmeket (könyvekből, filmekből). A hipnoterápia jelentősen megnöveli a gyógyulás hatékonyságát, a terápiás időtartamot akár a felére is csökkentheti. Nem mindenki egyformán fogékony a hipnózisra, általában először tartunk egy próbahipnózist, amivel felmérjük a fogékonyságot (hipnabilitást).
Mivel ez a módszer sokkal inkább a kölcsönös bizalmon alapul, mint bármelyik másik, az első találkozás alkalmával sosem kerül sor hipnózisra, csak amikor kialakul a terápia folyamán a kölcsönös elfogadás.

 

 

Hipnoterápia - aktív-éber hipnózis
A hipnoterápia egy kevésbé ismert formája az aktív-éber hipnózis, amikor az izomaktivitás fokozásával jutunk az elmélyült tudatállapotba, például szobabicikli tekerése segítségével.

Rövid távú fókuszterápia:
1-20 alkalommal tartó foglalkozás sorozat, ahol a fókuszt az aktuális központi problematikára helyezzük, azok összefüggéseit keressük.

Hosszú távú feltáró terápia:
ebben az esetben megkeressük a betegségek vagy problémák mélyen gyökerező okait, és arra törekszünk, hogy a múlt tapasztalatait hatékonyan beépítsük a jelen és jövő alakításába. Néhány hónaptól több évig is eltarthat, attól függően, milyen régóta húzódnak a panaszok (pl. gyermekkora óta szorong), illetve mennyire együttműködő a páciens a terápiában (pl. az esetleges „otthoni feladatok” elvégzése).

Kiscsoportos foglalkozások:
5-10 fő számára tartott foglalkozások, adott témakörök vagy problematika mentén (pl. relaxációs tréning, kommunikáció fejlesztés, konfliktus-kezelés, asszertivitás növelés, stressz-oldó gyakorlatok, női hatékonyságot fejlesztő foglalkozások).

A módszereket mindig egyénre szabottan, szükség esetén egymással kombinálva alkalmazom.

Mitől függ a pszichoterápia eredményessége?

 • megfelelő képzettségű szakember
 • vágy a gyógyulásra/változásra, és abban való hit
 • nyitottság, őszinteség
 • együttműködés
 • kitartás

Ha mindez együttesen adott, akkor minden esélye megvan a sikeres gyógyulásra!