^Vissza a lap tetejére
Elérhetőségem:
Telefon: +36 (30) 234-8506
E-mail: czegenyi@t-email.hu

Czégényi Margit pszichológus

okleveles pszichológus, klinikai szakpszichológus
párterapeuta, családterapeuta
hipnoterapeuta

 • 1 Módszereim

  Mitől függ a pszichoterápia eredményessége? - megfelelő képzettségű szakember - vágy a gyógyulásra/változásra, és abban való hit - nyitottság, őszinteség - együttműködés - kitartás
  Bővebben...
 • 2 Érdekes témák

  Kövesse a hónap aktuális témáját, és írja meg a hozzá kapcsolódó véleményét és tapasztalatait interaktív rovatunkban!
  Bővebben...
 • 3 Elérhetőségem

  Telefon: + 36 (30) 234 8506 E-mail: czegenyi@t-email.hu Rendelési hely: Budapest, VI. kerület, Délibáb u. 10. Bejelentkezés: telefonos időpont-egyeztetés alapján, 9-20 óra között. Ha éppen terápiát tartok, néma üzemmódba helyezem a telefont, ez esetben nyugodtan hívjon többször!
  Bővebben...
 • 4 Könyvajánló

  Ajánlom szíves figyelmébe a következő olvasmányos és egyben szakmailag megalapozott könyveket, amelyek segítségére lehetnek az önismerete és az általános emberismerete gazdagításában!
  Bővebben...
 • 5 Cikkeim, interjúim

  Az utóbbi évek sajtó- és televíziós anyagából néhány kiemelt interjú-közreműködésem
  Bővebben...

A januári cikkben elkezdtünk beszélni arról, hogy milyen sok hasonlóságot mutatunk a szűkebb és a tágabb környezetünkben élő állatokkal, azok bizonyos vonásaival. Folytassuk a témát!


ELEFÁNT:


Az elefánt-üzemmódban lévő ember kedves, de ügyetlen benyomást kelt másokban. Ő az, akire érvényes Murphy összes törvénye, véletlenül elront dolgokat, botladozik, ügyetlenkedik. Jó szándék vezérli, de nem találja a megvalósításhoz az eszközöket. Tulajdonképpen egyfajta tudatlan állapotban van: nem ismeri a módját, mit hogyan kellene tennie. Hogy mi az oka ennek? Hiányzik az információ, ami ahhoz szükséges, hogy ügyesen feltalálja magát. Ahogy a nyúlnál megállapítottuk, hogy újszerű helyzetbe kerülve könnyen nyúllá változhatunk, a másik lehetőség új szituációkban, hogy elefántként viselkedünk. Például, nem ismerjük az új munkahelyünk szokásait, ezért próba-szerencse módszerrel elkezdünk valahogy viselkedni, beszélni, hasznossá tenni magunkat. Ha mások furcsálló arckifejezésével találkozunk, nagy valószínűség szerint nem találtuk el, mi a munkahelyi protokoll. Ebben az esetben a legcélravezetőbb megkérdezni egy illetékes kollégát a munkahelyi szokásokról és menetrendről, hogy megkönnyítse a beilleszkedésünket.


KUTYA:


Első gondolatunk, hogy a kutya jó házőrző, hűséges és érző társ. Amikor kutya-üzemmódban működünk, jól átlátjuk a helyzetet, tisztában vagyunk a lehetőségeinkkel, képességeinkkel, értékünkkel. Nem akarunk többet elvenni másoktól, mint amennyi jár nekünk, de ami a miénk, abból nem engedünk. Természetesen és emberi hangnemben képviseljük az érdekeinket, anélkül, hogy másokat bántanánk. Közben nem felejtünk el mosolyogni az embertársainkra. Ésszerű határokat szabunk, és ezeket másokkal is betartatjuk. Szívesen segítünk másoknak amikor tehetjük, de szükség esetén nemet is tudunk mondani. Kiegyensúlyozottnak érezzük magunkat.

Bizonyára sikerült felismernie, melyik üzemmódban működik leggyakrabban, és melyek azok, amelyekben ritkábban. Ha odafigyel rá, az aktuális helyzetekben is képes lesz észrevenni, hogy melyik formáját hozza, és ha az nem a kívánt állapot, akkor válthat. Tudatosan fókuszálva képes lesz megtenni! Hogyan hangoljuk át magunkat egyik állapotunkból a másikba?


Ha túlzottan bátortalannak érzi magát (nyúl), emlékeztesse magát, hogy a másik személy is csak egy ember, nem több, nem kevesebb. Nem szükséges mindig mindenkinek megfelelnie, mindenkihez alkalmazkodnia; felvállalhatja a saját véleményét, akkor is, ha az nem egyezik a másokéval. Ez esetben egy jó tárgyalás alapját is képezheti a véleménykülönbség. Másrészt, egészen biztosan vannak jó tapasztalatai, érdemei, sikerei, amelyeket felidézhet és erőt meríthet belőle, hogy növelje a saját önbizalmát az adott helyzetben.

Ha mások reakciójából vagy kritikájából felismeri, hogy túl hevesen, agresszíven nyilvánult meg (farkas), érdemes kicsit visszavennie, háromig elszámolnia, mielőtt olyat mond vagy tesz, amivel másokat megbánt. A társas kapcsolatok megsínylik ezt a típusú interakciót, ami hosszútávon végső soron senkinek sem jó, mert ezáltal barátokat, üzletfeleket, állást, stb. veszíthet el.
Amennyiben mások viselkedésében ismeri fel a farkas-elemeket, legjobb, ha a saját határait határozottan, de nem bántóan megvédő kutyaként viselkedik, mert a farkas nem tud mit kezdeni ezzel a hozzáállással; ahhoz szokott, hogy a környezetében többnyire nyúllá változnak az emberek, ha színre lép.

Ha esetlennek, ügyetlennek érzi magát egy-egy szituációban (elefánt), két dolog segíthet:
 1. információ, aminek birtokában tisztábban átlátja a helyzetet;
 2. a gyakorlat, a jártasság az adott területen.
Ha rászánja az időt és az energiát, egyre magabiztosabbá fog válni.

Nagyon leegyszerűsítő lenne azt mondani, hogy csak ez a négy viselkedésforma létezik, mégis, ezekkel találkozunk a leggyakrabban. A fantáziánkat megmozgatva találhatunk kiegészítő típusokat, mint a ravasz, báránybőrbe bújtatott farkast; a gonosz kígyót; a színváltó kaméleont; a valóság elől a fejét homokba rejtő struccot; a lassú tempójú lajhárt vagy éppen a más fészkébe tojást rakó kakukkot.
Ha van olyan tapasztalata/ötlete a bennünk rejlő állatokkal kapcsolatban, amit megosztana ezen a fórumon, kérem, írja meg interaktív rovatunkban!
 

Szóljon hozzá!


Hozzászólások  

# apokrif 2017-02-26 22:16
"A" macska:
Természeténél fogva kíváncsi, jön-megy kedve szerint. Ha elun valamit/valakit nekilát felfedezni az újat, számára érdekeset.
Ezért idővel téged is megtalál, becserkész, óvatosan, de határozottan igyekszik megbízni benned. Becserkész, dorombol, sőt ráérezvén a játékszabályair a simogathatod is:)
Persze, messze nem áll olyan könnyen odébb, mint azt sokan hiszik, ám pl. a kutyánál sokkal kevésbé félrevezethető, pláne érzelmileg…


"A kutyák felnéznek az emberre, a macskák lenézik. Egyedül a disznó szemében vagyunk egyenrangúak."
Winston Churchill and Aben William Barkley
Válasz | Válasz idézettel | Idézet