^Vissza a lap tetejére
Elérhetőségem:
Telefon: +36 (30) 234-8506
E-mail: czegenyi@t-email.hu

Czégényi Margit pszichológus

okleveles pszichológus, klinikai szakpszichológus
párterapeuta, családterapeuta
hipnoterapeuta

 • 1 Módszereim

  Mitől függ a pszichoterápia eredményessége? - megfelelő képzettségű szakember - vágy a gyógyulásra/változásra, és abban való hit - nyitottság, őszinteség - együttműködés - kitartás
  Bővebben...
 • 2 Érdekes témák

  Kövesse a hónap aktuális témáját, és írja meg a hozzá kapcsolódó véleményét és tapasztalatait interaktív rovatunkban!
  Bővebben...
 • 3 Elérhetőségem

  Telefon: + 36 (30) 234 8506 E-mail: czegenyi@t-email.hu Rendelési hely: Budapest, VI. kerület, Délibáb u. 10. Bejelentkezés: telefonos időpont-egyeztetés alapján, 9-20 óra között. Ha éppen terápiát tartok, néma üzemmódba helyezem a telefont, ez esetben nyugodtan hívjon többször!
  Bővebben...
 • 4 Könyvajánló

  Ajánlom szíves figyelmébe a következő olvasmányos és egyben szakmailag megalapozott könyveket, amelyek segítségére lehetnek az önismerete és az általános emberismerete gazdagításában!
  Bővebben...
 • 5 Cikkeim, interjúim

  Az utóbbi évek sajtó- és televíziós anyagából néhány kiemelt interjú-közreműködésem
  Bővebben...

 

Tudta-e?
 • A szociális szorongás gyakran társul depresszióval.
 • A különböző szorongásos kórképek egymással is kombinálódhatnak. (például a pánikzavar agorafóbiával és/vagy szociális fóbiával)
 • Hazai mintán végzett vizsgálatok szerint az emberek 6-7%-a szenved szociális fóbiától.A szociális fóbia több mint egy egyszerű szégyenlősség vagy gátlásosság, amit mások jelenlétében érzünk. Nem tévesztendő össze a mizantrópiával sem. A mizantróp olyan emberkerülő személy, aki gyűlöli vagy megveti az embertársait.

A Betegségek Nemzetközi Osztályozása (BNO-10) szigorú kritériumokhoz köti a diagnózist, amelyeket az alábbiakban ismertetek. Előtte viszont érdemes tisztáznunk a fóbia szó jelentését. A fóbia olyan szorongás, amely egy jól meghatározott, de nem veszélyes helyzetben alakul ki. Ezeket a helyzeteket az érintett személyek félelemmel vészelik át és minden áron próbálják elkerülni. Heves szívverés, kifejezett gyengeség, a gyakran másodlagosan kialakuló halálfélelem, megőrüléstől- vagy kontrollvesztéstől való félelem a kísérő tünetei. Nem szükséges a konkrét, félelmet kiváltó szituációba kerülni, elegendő a fóbiát okozó helyzetre gondolni, hogy a szorongás tünetei aktiválódjanak. Sokféle fóbia létezik, a pókfóbiától kezdve a liftfóbián át az autóvezetési fóbiáig.


A szociális fóbiától szenvedő személyek a szociális/közösségi helyzeteket kerülik, amely mögött az alacsony önértékelés és a kritikától való félelem húzódik meg. Társas helyzetekben könnyen elpirulnak; kézremegés, hányinger vagy akár vizelettartási nehézség is jelentkezhet. Ezek a tünetek a betegség másodlagos megnyilvánulásai, de olyan kínzóak lehetnek, hogy az érintettek ezeket tekinthetik az alapvető problémának, és nem a megmérettetéstől való félelmet.


A BNO-10 a következő kritériumokhoz köti a diagnózis felállítását:

 • Észrevehető és tartós félelem egy vagy több olyan szociális helyzetben, ahol más emberek figyelmének van kitéve (pl. felelés, vizsgázás, munkahelyi beszámoló megtartása, stb.). Ezekben a szituációkban attól fél az érintett, hogy a viselkedése, vagy a szorongás jelei miatt zavarba jön, vagy akár megalázó helyzetbe kerül.
 • A fent említett helyzetbe kerülés majdnem minden esetben azonnali szorongásos választ provokál, pánikroham formájában.
 • A személy felismeri, hogy a félelme túlzott vagy ésszerűtlen.
 • Ezeket a félelmet kiváltó helyzeteket elkerüli, vagy intenzív szorongással /szenvedéssel éli meg.
 • Ezekben a helyzetekben az előrevetített szorongás és az elkerülő viselkedés jelentősen kihat a szokványos napi tevékenységre, a tanulmányi- vagy munkateljesítményre, a társas aktivitásra és kapcsolatokra.
 

Hogyan alakul ki a szociális fóbia?
 


Senki sem születik úgy, hogy elrendeltetés-szerűen szociális fóbiától szenved. A kialakulása többnyire arra vezethető vissza, hogy a személy élete valamely pontján olyan társasági helyzetbe/helyzetekbe került, amelyben kínosan érezte magát, úgy érezte megszégyenült. Ez a kínos, vagy akár megsemmisítő érzés összekapcsolódik a kellemetlen helyzettel, és elindul az ördögi kör. Legközelebb ugyanabba /vagy hasonló/ helyzetbe kerülve már előrevetíti a kritika és kudarc lehetőségét, és egyfajta bénultsággal éli át. Érthető módon könnyebb elkerülni ezeket a helyzeteket a továbbiakban, mint szembenézni velük, és legyőzni őket. Pedig lehetséges! Mivel ez egy rosszul kondicionált tanulási folyamat, vissza lehet fordítani. Vannak olyan pszichoterápiás módszerek, amelyek segítik a szociális (és egyéb) fóbiák legyőzését, és a mögöttük álló félelmek korrigálását (pl. önértékelési vagy megmérettetési félelmek).

Láthatjuk, a szociális fóbia milyen nagymértékben kihat az életminőségre, az élettér jelentős beszűkülését eredményezve. Miért ne változtatna rajta, ha van rá lehetősége?!


Ha van olyan tapasztalata a szociális fóbiával kapcsolatban, amit megosztana ezen a fórumon, kérem, írja meg interaktív rovatunkban!

Szóljon hozzá!