^Vissza a lap tetejére
Elérhetőségem:
Telefon: +36 (30) 234-8506
E-mail: czegenyi@t-email.hu

Czégényi Margit pszichológus

okleveles pszichológus, klinikai szakpszichológus
párterapeuta, családterapeuta
hipnoterapeuta

 • 1 Módszereim

  Mitől függ a pszichoterápia eredményessége? - megfelelő képzettségű szakember - vágy a gyógyulásra/változásra, és abban való hit - nyitottság, őszinteség - együttműködés - kitartás
  Bővebben...
 • 2 Érdekes témák

  Kövesse a hónap aktuális témáját, és írja meg a hozzá kapcsolódó véleményét és tapasztalatait interaktív rovatunkban!
  Bővebben...
 • 3 Elérhetőségem

  Telefon: + 36 (30) 234 8506 E-mail: czegenyi@t-email.hu Rendelési hely: Budapest, VI. kerület, Délibáb u. 10. Bejelentkezés: telefonos időpont-egyeztetés alapján, 9-20 óra között. Ha éppen terápiát tartok, néma üzemmódba helyezem a telefont, ez esetben nyugodtan hívjon többször!
  Bővebben...
 • 4 Könyvajánló

  Ajánlom szíves figyelmébe a következő olvasmányos és egyben szakmailag megalapozott könyveket, amelyek segítségére lehetnek az önismerete és az általános emberismerete gazdagításában!
  Bővebben...
 • 5 Cikkeim, interjúim

  Az utóbbi évek sajtó- és televíziós anyagából néhány kiemelt interjú-közreműködésem
  Bővebben...
Párkeresők körében gyakran felmerül a kérdés, hogy mi az ideális korkülönbség? Vannak, akik esküsznek rá, hogy a hasonló korosztályhoz tartozó emberek tudnak leginkább összehangolódni, de nem kis számban találkozunk olyan párokkal is, ahol lényeges korkülönbséget tapasztalhatunk, 10-20-30 vagy több év eltérést, akár a férfi, akár a nő javára.
Nem új keletű a kérdés, elég, ha jeles zeneszerzőnkre, Kodály Zoltánra gondolunk, akinek a második felesége, Péczely Sarolta, 58 évvel volt fiatalabb nála. Ha a mai sztárvilágban körülnézünk, ott is sok példát találunk erre, mint például Michael Douglas és Catherine Zeta-Jones, akik között 25 év a korkülönbség.

Felcsigázott a kérdés, hogy hazánkban hogy gondolkodnak az ideális korkülönbségről -vagy inkább nevezzük optimálisnak- a párkeresők, ezért végeztem egy kis felmérést a témában. Ehhez egy népszerű internetes ismerkedési fórum publikus oldalait vettem igénybe, és adatokat gyűjtöttem arról, hogy ki milyen korosztályt jelöl meg számára megfelelőnek.

Több mint 400 adatlapot tanulmányoztam át, 50-50%-os arányban nőket és férfiakat. Életkortól erősen függött a párkeresők elképzelése, hisz például a huszonéves és negyven-ötvenéves férfiak meglehetősen másképp látják a világot. Az utóbbi korosztálynál a 8-16 év korkülönbség sok esetben teljesen természetes és elfogadható /azaz, ennyivel legyen fiatalabb a nő/, ezen az időintervallumon belül a leggyakrabban a 8 év korkülönbség szerepelt. Viszont arra is rámutatott a felmérés, hogy az idősödő férfiak sok esetben a huszonéves hölgyeket még mindig célközönségnek tekintik. Azaz, az ízlésük és az igényük nem föltétlenül változik arányosan az idő múlásával.

A párkereső nőknél is a maximum 8 évnyi korkülönbség vezetett kimagaslóan, a férfi javára. Az idősebb nőknél itt is előfordultak olykor szélsőségesebb értékek, úgy, mint a csak fiatalabb férfiak megnevezése, mint szóba jövő partner: legfeljebb egy évvel nála fiatalabb, vagy még annál is ifjabb társ személyében, illetve volt, aki a 41 évvel idősebb partnert is elfogadhatónak tartotta.

A huszonéves nők legfeljebb 5, de legtöbb esetben csak két évvel fiatalabb férfit tudnának elképzelni maguk mellé, vagy a saját korosztályukat preferálnák. A negyvenesek már jóval engedékenyebbek, hisz egyesek a 15-20 évvel ifjabb lovagokat is elfogadhatónak tartják.


Mi készteti az embereket arra, hogy sokkal idősebb vagy fiatalabb partnert válasszanak?


Egy nagyon fiatal nő különlegesebb odafigyelést és védelmet remélhet egy jóval idősebb partnertől, mint egy vele egykorútól. Az érett férfi élettapasztalata, a hosszú évek során felépített egzisztenciája, kapcsolati tőkéje és kifinomult stílusa kecsegtető lehet számára. Ha kellő energiát szentel a férfi, hogy jól karbantartsa a fizikumát, a külső megjelenése is vonzó maradhat. Mindez együtt romantikus érzelmeket ébreszthet a lányban. Felmerülhet az apakomplexus lehetősége is a nő részéről, azaz, olyan hiányt tölthet be az idősebb partner, amit kislány korában az apa nem tudott teljesíteni, például a sok munka és távollét miatt keveset foglalkozott vele, esetleg korán elhunyt vagy elváltak a szülők, ezért kevés időt tudtak érdemben együtt tölteni.

A korosodó férfi számára jutalomértékű, ha egy fiatal nő megtiszteli a figyelmével és vonzalmával. Különösen, ha már túlvan egy-két elhidegült párkapcsolaton vagy házasságon, és erős benne a bizonyítási vágy, hogy továbbra is jó és kívánatos partner. Ez lehet önigazolás, vagy mások felé bizonyítás. Nem ritka, hogy a volt partnernek szól a különös párválasztás, mintegy jelezve, milyen értékes társról mondott/maradt le az ő személyében. Az idősebb férfinak kívánatos az ifjú hölgy esztétikai megjelenése, feszes bőrének érintése, szexuális vonzereje, termékenysége, esetleg az alakíthatósága és rugalmassága, ami a még ki nem alakult szokásait illeti.

Kevesebb számban, de láthatunk olyan párokat is, ahol a hölgypartner az idősebb. A fentiekben felsorolt, korosabb férfiakra jellemző motiváló tényezők érvényesek lehetnek az idősebb nőkre is, annyi különbséggel, hogy az anyáskodó viselkedés dominál náluk. Az ifjú férfi üdesége, kicsattanó energiája, felfokozott szexualitása imponáló lehet a nőnek, visszaadva a saját fiatalságának az illúzióját. A fiatal férfi pedig sok esetben erotikus tapasztalatokat, érzelmi vagy anyagi támogatást, anyakomplexus esetén anyai gondoskodó figyelmet remél a kapcsolattól.

Függetlenül a társak korától, a leglényegesebb, hogy a társaknak legyen közös értékrendjük, hasonló világszemléletük, és mély vonzalomra épüljön a kapcsolatuk. Így az idő előrehaladtával is megmaradhat a szeretet, vonzódás és tisztelet egymás iránt, amire folyamatosan építhetnek, és ezáltal együtt fejlődhetnek.


Ha van olyan tapasztalata az aktuális témával kapcsolatban, amit megosztana ezen a fórumon, kérem, írja meg interaktív rovatunkban!

Szóljon hozzá!