^Vissza a lap tetejére
Elérhetőségem:
Telefon: +36 (30) 234-8506
E-mail: czegenyi@t-email.hu

Czégényi Margit pszichológus

okleveles pszichológus, klinikai szakpszichológus
párterapeuta, családterapeuta
hipnoterapeuta

 • 1 Módszereim

  Mitől függ a pszichoterápia eredményessége? - megfelelő képzettségű szakember - vágy a gyógyulásra/változásra, és abban való hit - nyitottság, őszinteség - együttműködés - kitartás
  Bővebben...
 • 2 Érdekes témák

  Kövesse a hónap aktuális témáját, és írja meg a hozzá kapcsolódó véleményét és tapasztalatait interaktív rovatunkban!
  Bővebben...
 • 3 Elérhetőségem

  Telefon: + 36 (30) 234 8506 E-mail: czegenyi@t-email.hu Rendelési hely: Budapest, VI. kerület, Délibáb u. 10. Bejelentkezés: telefonos időpont-egyeztetés alapján, 9-20 óra között. Ha éppen terápiát tartok, néma üzemmódba helyezem a telefont, ez esetben nyugodtan hívjon többször!
  Bővebben...
 • 4 Könyvajánló

  Ajánlom szíves figyelmébe a következő olvasmányos és egyben szakmailag megalapozott könyveket, amelyek segítségére lehetnek az önismerete és az általános emberismerete gazdagításában!
  Bővebben...
 • 5 Cikkeim, interjúim

  Az utóbbi évek sajtó- és televíziós anyagából néhány kiemelt interjú-közreműködésem
  Bővebben...

Ha megkérdezném Önt, kit tart a legintelligensebb embernek a környezetében, bizonyára minden további nélkül tudna rá válaszolni rövid gondolkodást követően. Ha azt is megkérdezném, miért pont őrá gondolt, nagy valószínűséggel olyan feleletet kapnék, hogy nagy a tárgyi tudása, előkelő egyetemen végzett, több nyelven folyékonyan beszél, minden problémát gyorsan és jól megold, vagy remekül feltalálja magát különféle helyzetekben, stb.


Miből is áll az intelligencia? Az interneten tömérdek gyorsan letölthető intelligencia tesztet találhatunk, de azok általában az intelligencia egy vagy két összetevőjét mérik, például a logikai készséget, vagy a matematikai gondolkodási képességet, ezért nem adnak átfogó képet az intelligencia minden aspektusáról. A klinikumban használt tesztek ezzel szemben figyelembe veszik az intelligencia sokoldalúságát, és azt a lehető legkomplexebb módon térképezik fel.

A lexikális tudás, a logikai és számolási képességek mellett kiterjednek olyan szempontokra is, mint a rövidtávú memória terjedelme, helyzetfelismerés helyes volta, racionális és absztrakt gondolkodás képessége, figyelem, téri és vizuális tájékozódás, összefüggések keresése, lényeglátás, időhatáron belüli reakció. Ha tudjuk a jó válaszokat, de lassúak vagyunk, pontokat veszíthetünk. Persze az éltkor előrehaladtával lassulnak a reakcióink, hanyatlik az emlékezetünk és a mentális rugalmasságunk, amit a klinikai intelligencia vizsgálatok figyelembe vesznek. Nem lehet ugyanazt a mentális frissességet várni 60 éves korban, mint 20 évesen. A legkiemelkedőbb intellektuális képességünk 18 és 35 éves korunk között virágzik (egyéni eltérések lehetnek), 35 év fölött az intelligencia felmérések már figyelembe veszik a lassú, de folyamatos hanyatlás lehetőségét, mint pl. a reakcióidő növekedését vagy az emlékezet időnkénti kihagyásait, különösen stresszhelyzetben. A tesztfelvétel stresszhelyzetnek minősül, mivel a mentális képességeinket méri, pontszerűsíti (intelligencia quotiensben fejezi ki – IQ), ezáltal minősíti az eredményünket; vagyis teljesítményhelyzetbe hoz, ahol a legjobb formánkat szeretnénk mutatni.


Az IQ értelmezése a következő táblázat szerint történik:


Intelligencia hányados (IQ):        Intelligencia-szint meghatározása:
131 fölött kivételesen magas (Mensa szint)
121 és 130 között nagyon magas
111 és 120 között átlag fölötti
91-110 között átlagos
81 és 90 között átlag alatti
71 és 80 között jóval az átlag alatti
51 és 70 között enyhe értelmi fogyatékosság (debilitás)
21 és 50 között közepes szintű értelmi fogyatékosság (imbecilitás)
20 alatt súlyos értelmi fogyatékosság (idióta)


A mentális képesség nem minden, ugyanis az értelmi és az érzelmi intelligencia nem mindig jár kéz a kézben. Találkozhatunk időnként nagyon okos, akár nagy cégeket sikeresen irányító emberekkel, akiknek az érzelmi intelligenciája az átlag alatt működik. Nem érzékelik megfelelően a körülöttük/velük élő emberek érzelmeit, vagy nem reagálnak rá adekvátan; sok esetben a saját érzelmeiket sem képesek árnyaltan felismerni, ezért kommunikálni sem tudják. Más esetben egyszerű gondolkodású emberek is viselkedhetnek nagyon együttérzően, kedvesen, figyelmesen és segítőkészen, ami magas szintű érzelmi intelligenciára vall.

Az a jó hír, hogy az érzelmi intelligencia életkortól függetlenül bármikor fejleszthető, sosem késő elkezdeni, ha felismerjük magunkon ennek hiányát.
Javasolt olvasmány a témában:

Daniel Goleman: Érzelmi intelligencia


Ha van olyan tapasztalata az intelligenciával kapcsolatban, amit megosztana ezen a fórumon, kérem, írja meg interaktív rovatunkban!

>>Vissza az Érdekes témákhoz

Szóljon hozzá!