^Vissza a lap tetejére
Elérhetőségem:
Telefon: +36 (30) 234-8506
E-mail: czegenyi@t-email.hu

Czégényi Margit pszichológus

okleveles pszichológus, klinikai szakpszichológus
párterapeuta, családterapeuta
hipnoterapeuta

 • 1 Módszereim

  Mitől függ a pszichoterápia eredményessége? - megfelelő képzettségű szakember - vágy a gyógyulásra/változásra, és abban való hit - nyitottság, őszinteség - együttműködés - kitartás
  Bővebben...
 • 2 Érdekes témák

  Kövesse a hónap aktuális témáját, és írja meg a hozzá kapcsolódó véleményét és tapasztalatait interaktív rovatunkban!
  Bővebben...
 • 3 Elérhetőségem

  Telefon: + 36 (30) 234 8506 E-mail: czegenyi@t-email.hu Rendelési hely: Budapest, VI. kerület, Délibáb u. 10. Bejelentkezés: telefonos időpont-egyeztetés alapján, 9-20 óra között. Ha éppen terápiát tartok, néma üzemmódba helyezem a telefont, ez esetben nyugodtan hívjon többször!
  Bővebben...
 • 4 Könyvajánló

  Ajánlom szíves figyelmébe a következő olvasmányos és egyben szakmailag megalapozott könyveket, amelyek segítségére lehetnek az önismerete és az általános emberismerete gazdagításában!
  Bővebben...
 • 5 Cikkeim, interjúim

  Az utóbbi évek sajtó- és televíziós anyagából néhány kiemelt interjú-közreműködésem
  Bővebben...

Korunk egyre terjedő betegségei közé tartozik az anorexia és a bulimia nervosa, ezért fontos foglalkoznunk vele. Gyakran előfordul a sztárvilágban, színésznők, topmodellek belecsúsznak ebbe az állapotba, miközben igyekeznek túlzottan megfelelni a karcsúságideálnak, ami a médiában és a köztudatban egyre nagyobb teret hódít. Igaz, nem csak a kifutókon, hanem a hétköznapi élet színterén is egyre gyakoribb jelenség.

Kórosan soványnak az a személy tekinthető, akinek a testtömeg-indexe (Body Mass Index, BMI) 17,5 alatti értéket mutat. Ezt úgy számolhatjuk ki, hogy a testsúlyunkat elosztjuk a méterben kifejezett testmagasságunk négyzetével.

Például egy 80 kg-os, 175 cm magas ember BMI-je a következőképp néz ki: 80:(1,75x1,75)=26,12. Ezzel az értékkel a túlsúlyos zónába kerül, amint az alábbi táblázatból kiolvashatjuk.


Testtömeg-index zónái:

Kórosan sovány

Sovány

Normál

Túlsúlyos

Elhízott

Értékek:

(kg/m2)

17,5 alatt

17,5-18,4

18,5-24,9

25-29,9

30 fölöttAz anorexia nervosa főleg a serdülő lányokra és a fiatal nőkre jellemző, férfiak esetében ritka. Az érintettek rettegnek a kövérségtől és a nem megfelelő testarányoktól, ezért szigorú diétát követnek, sokszor koplalnak, és intenzív testgyakorlatokat végeznek, de önhánytatáshoz is folyamodhatnak. Testképük észlelése zavart szenved: lehetnek csont soványak, akkor is kövérnek érzik magukat, ha tükörbe néznek, úgy látják, hogy kövérek, vagy valamely testrészük még mindig vastagabb a kelleténél. A menstruációs ciklusuk kimarad a szervezet hiányállapota miatt. Életveszélyes állapotba kerülhetnek, és sajnos az esetek 20%-ában halállal végződik a betegség, ha nem fordulnak időben szakemberhez.
Az anorexiásokra általában jellemző a perfekcionizmus, mindent tökéletesen szeretnének elvégezni. Érdekes megfigyelés, hogy bár ők maguk keveset esznek, legtöbbjük szívesen főz a szeretteinek, örömmel táplálja őket. Családi relációikban többnyire nehézséget okoz a leválás a szülőkről, különösen az anyáról, bármennyire ambivalens is legyen a viszonyuk.


A bulimia nervosára a kontroll nélküli falásrohamok jellemzőek, több embernek elegendő ételmennyiséget képesek elfogyasztani egy ültő helyükben. Legtöbb esetben ezt bűntudat követi, ami a gyomor kellemetlen feszítő érzésével együtt arra készteti őket, hogy gyorsan megszabaduljanak az elfogyasztott ételtől. Ezt önhánytatással, hashajtózással, vízhajtózással, beöntéssel vagy időszakos koplalással, esetleg túlzott mértékű, napi több órás testgyakorlással igyekeznek elérni. Csak 20%-uk kerül orvosi/pszichológiai ellátásra, ugyanis nagyon jól titkolják még a családtagjaik előtt is a betegségüket, a zugevés jellemző rájuk.


Ugyanazon emberben egyszerre is előfordulhat az anorexia nervosa és a bulimia nervosa, ezt nevezzük bulimarexiának. Bármelyikről legyen szó, a pszichoterápia megtervezésénél nem elég csak a tünetekre fókuszálni, a mélyen fekvő okokat is szükséges feltárni, a múlt élményeit feldolgozni és a jelen problémákra megoldásokat találni.


Bár ezek a betegségek a férfiakat ritkán érintik, ők sem tudják mindig függetleníteni magukat a külső megjelenésre vonatkozó elvárásoktól. Külön figyelmet érdemel a férfiakra jellemző Adonisz-komplexus. Ez olyan testkép torzulás, amely miatt sok férfi úgy érzi, nem elég nagy, erős és izmos, függetlenül attól, hogy ténylegesen milyen testméretekkel rendelkezik. Ezért rengeteg időt töltenek az edzőtermekben, és gyakran nagy mennyiségű szteroidot visznek a szervezetükbe, hogy folyamatosan és látványosan növeljék az izomtömegüket.


Ha van olyan tapasztalata a témával kapcsolatban, amit megosztana ezen a fórumon, kérem, írja meg interaktív rovatunkban!


Szóljon hozzá!